«

»

Úno 28

Print this Příspěvek

UPOZORŇUJEME

Upozorňujeme, že byla přijata preventivní opatření v podobě zrušení všech veřejných shromáždění včetně karnevalů, kulturní a sportovních akcí, uzavřena jsou muzea, některé památky a divadla. Opatření platí do odvolání a zejména v regionech Lombardie (město Milán a jeho okolí), Benátsko, Piemont (město Turín a okolí) a Emilia Romagna (město Bologna a okolí). Obdobná preventivní opatření byla přijata i v dalších regionech např.  v autonomní oblasti Trento/Trentino a  regionu Ligurie  .

Vzhledem k rychlému rozšíření koronaviru v severní Itálii upozorňujeme, že v případě nepříznivého vývoje situace v místě pobytu se návštěvníci mohou ocitnout v případné 14 denní karanténě.

Ministerstvo zdravotnictví Itálie zřídilo informační linku na čísle (+39) 1500, další informace je možné nalézt na webových stránkách www.salute.gov.it (pouze v italském jazyce). 

Rizikové regiony zřídily nouzovou linku, kam se lze v otázkách spojených s koronavirem obracet – Lombardie 800 894 545, Veneto 800 462 340

V případě zdravotních obtíží lze volat na  jednotnou linka pohotovosti 112 po celé Itálii.

Byly posíleny  pravomoci policie a bezpečnostních složek při realizaci opatření v rizikových zónách. Za nerespektování pokynů těchto složek mohou hrozit citelné  postihy. 

Rovněž byla stanovena povinnost informovat místní zdravotnické zařízení, pokud osoba  pobývala v oblastech  pocházející z rizikových oblastí v posledních 14 dnech, rovněž takovou osobu   lze umístit do preventivní karantény.

Obecně je třeba striktně dodržovat základní hygienická pravidla jako časté a důkladné mytí rukou, nedotýkat se rukou nosu, tváří ani očí, vyhýbat se větší koncentraci osob, sledovat opatření a respektovat pokyny místních úřadů. V případě zdravotních potíží a podezření na kontakt s infikovanou osobou či prostředím je nutno volat rychlou lékařskou pomoc na čísle 112, nedoporučuje se navštěvovat nemocnice a zdravotní zařízení. 

V případě nouze volejte pohotovostní linku Generálního konzulátu ČR v Miláně +39 375 63 78 179 nebo Velvyslanectví ČR v Římě +39 335 310 450. 

Cestujícím doporučujeme registraci v aplikaci drozd: https://drozd.mzv.cz, která nám umožňuje se v případě potřeby s občany rychle spojit.

Cestovní doporučení a varování vydávaná MZV ČR vycházejí z informací, které má MZV ČR k dispozici ve chvíli zveřejnění a které jsou považovány za důvěryhodné. MZV ČR nemůže převzít záruku za správnost a úplnost informací, ani odpovědnost za případné škody. Krizové situace jsou často velmi nepřehledné a mohou se rychle měnit. 
Rozhodnutí o uskutečnění cesty je výhradní odpovědností každého jednotlivce či vysílající instituce. 
Odkazy na informační zdroje, právní předpisy apod. v zahraničí se vždy týkají pouze specifické situace a nejedná se o úplný výčet. Právní předpisy cizího státu se mohou kdykoli změnit bez informování MZV ČR. MZV ČR proto doporučuje před cestou případně kontaktovat příslušnou diplomatickou nebo konzulární misi cílové země.
MZV ČR důrazně doporučuje dodržovat doporučení uvedená v cestovních a bezpečnostních pokynech a uzavřít odpovídající pojistné krytí. 

Permanent link to this article: http://www.zskostany.cz/?p=4054